Długotrwały bezruch (przebywanie w domu z powodu pandemii) oraz towarzyszący temu zjawisku stres, sprzyjają przybieraniu na wadze.

Wraz ze stopniowym powrotem do „normalności” powinniśmy zadbać także o powrót do masy ciała sprzed tego okresu, albo nawet do uzyskania prawidłowej masy ciała jeśli wyjściowo była ona zbyt wysoka.

Najważniejsze, to przeanalizować, co zmieniliśmy w diecie w ciągu ostatnich 2-3 miesięcy.

  • Jeśli to dodatkowe produkty, których wcześniej nie było, należy wyeliminować je z diety.
  • Jeśli zwiększyły się porcje lub pojawiły dodatkowe posiłki, także należy z nich zrezygnować.
  • Jeśli nie jesteśmy w stanie określić, co się zmieniło lub głównym problemem jest dysproporcja pomiędzy ilością energii w posiłkach i jej zużyciem przez wysiłek fizyczny, należy zacząć od ustalenia dziennego zapotrzebowania energetycznego.

Dzienne zapotrzebowanie energetyczne wylicza się w następujący sposób:

podstawowy wydatek energetyczny (BMR) × współczynnik aktywności fizycznej, gdzie:

BMR dla mężczyzn = 11,6 × masa ciała (kg) + 879 kcal,

BMR dla kobiet = 8,7 × masa ciała (kg) + 826 kcal,

Współczynnik aktywności fizycznej:

  • dla osób prowadzących siedzący tryb życia wynosi - 1,3
  • dla średnio aktywnych - 1,5
  • przy regularnej aktywności fizycznej - 1,7.

np. kobieta o masie ciała 85 kg prowadząca siedzący tryb życia:

BMR = 8,7 x 85 kg + 826 kcal = 1566 kcal

Całkowite dzienne zapotrzebowanie energetyczne = 1566 kcal x 1,3 = 2035 kcal

Dla uzyskania redukcji masy ciała o około 0,5 kg na tydzień, liczba kalorii na dobę powinna być mniejsza o 500-600 kcal czyli dla naszej pacjentki, której zapotrzebowanie energetyczne wynosi 2035 kcal, odejmujemy 535 kcal i zalecamy spożycie dzienne 1500 kcal.

Ważnymi elementami zmian nawyków żywieniowych są również:

  • regularne spożywanie 4-5 posiłków dziennie, z zachowaniem krótszych niż 5 godzin odstępów między posiłkami.
  • powstrzymanie się od dojadania między posiłkami
  • wypijanie ok 1,5 litra niesłodzonych płynów (woda, herbaty ziołowe, owocowe) na dobę

Co zrobić w przypadku trudności z utrzymaniem odpowiednio zmniejszonych porcji żywieniowych?

  • Włączyć do posiłków surówki, które mają niewielką wartość energetyczną ale zajmują sporo miejsca w żołądku i dają uczucie sytości.
  • W sytuacjach sprzyjających pojadaniu (nauka, korzystanie z komputera czy telewizji) przygotować sobie niskokaloryczne warzywa: marchewka, pomidorki koktajlowe, ogórek, seler naciowy itp.
  • Dodać do posiłków otręby pszenne lub wielozbożowe, które również wzmagają uczucie sytości.
  • W przypadku, gdy powyższe zabiegi nie skutkują, można włączyć między posiłkami pęczniejący błonnik, który przyjęty wraz z wodą działa jak wypełniacz, który również daje szybkie uczucie sytości.

Utrzymanie powyższych zaleceń przez kilka miesięcy pozwala zapanować nad ilością spożywanych kalorii i prowadzi do zmniejszenia objętości żołądka.

Przed otwarciem Gabinetu rekomendujemy weryfikację planów higieny obowiązujących dotychczas w naszych Gabinetach, schematów utrzymania czystości oraz wszystkich procedur higienicznych:

Czytaj więcej...

Szanowni Państwo, w związku z narażeniem skóry rąk na częste mycie i dezynfekcje istnieje ryzyko powstania wyprysku z podrażnienia i przesuszenia skóry, co czyni skórę rąk czerwoną , suchą, pękającą i bolesną. Dlatego warto jest omówić taktyki pielęgnacji rąk, aby uniknąć wyprysku z podrażnienia, które sprzyja innym powikłaniom jakim jest zliszajcowacenie (nadkażenie bakteryjne), które pojawia się na uszkodzonym i zapalnie zmienionym naskórku.

Czytaj więcej...

Układ odpornościowy. Wirus przenosi się drogą kropelkową oraz przez bezpośredni kontakt z osobą zarażoną. Bardzo prawdopodobne wrota zakażenia stanowi również spojówka oka, z uwagi na łatwe zanieczyszczenie płynami. Mimo, że nie odkryto do tej pory leku, ani suplementu, który skutecznie pozwala zwalczać infekcję, warto wprowadzić kilka zasad pozwalających wesprzeć układ immunologiczny.

Czytaj więcej...